PRETENDERS – WITH FRIENDS (CD/DVD/BLU-RAY DISC)

 

“Pretenders With Friends” is een voor ons totaal onverwacht op de markt komende muziekbox die voornamelijk op verzamelaars van zeldzame ‘collector’s items’ mikt. Het is de registratie van een liveoptreden van ‘The Pretenders’ dat dertien jaar geleden plaatsvond in de ‘Decades Rock Arena’ in Atlantic City, New Jersey op 11 augustus 2006.

De bezetting van de band bestond toen uit de in Akron, Ohio geboren Amerikaanse zangeres en gitariste Chrissie (Christine) Hynde, leadgitarist Adam Seymour, bassist Nick Wilkinson en drummer Martin Chambers. ‘The Pretenders’, zo vernoemd naar de song “The Great Pretender” van ‘The Platters’, bestaat uit Engelse en Amerikaanse muzikanten die elkaar in 1978 in Hereford, Engeland vonden en tot de oprichting van de rockformatie overgingen.

Al snel bleek het gebruik van drugs een zware impact op de groep te hebben, want twee originele leden leadgitarist James Honeyman-Scott en bassist Pete Farndon overleden aan de gevolgen van druggebruik en dwongen de twee overblijvende leden om tot vervanging van beiden over te gaan. ‘The Pretenders’ zijn ook nu nog zeer actief, maar hun muzikale carrière is in verschillende fasen verlopen: de eerste periode liep van 1978 tot 1987, fase 2 duurde van 1990 tot 2012 en de derde fase begon in 2016 met de release van een nieuw studioalbum “Alone” en duurt dus momenteel nog steeds voort. In 2005 werd de groep opgenomen in de legendarische ‘Rock And Roll Hall Of Fame’.

Even terug naar de speciale box die we hier mogen bespreken: “Pretenders With Friends” bestaat uit een audio-cd met de geluidsopname van het liveoptreden in Atlantic City, met daarnaast een dvd en een Blu-Ray-disc van datzelfde optreden, aangevuld met interviews met de bandleden en nooit eerder vertoonde trailers. Speciaal aan die show was dat er een serie muzikale gastoptredens plaatsvonden met artiesten die Chrissie Hynde bij het brengen van enkele songs kwamen bijstaan.

Die ‘special guests’ zijn zangeres Shirley Manson van ‘Garbage’, de Amerikaanse rockgroep ‘Incubus’ uit Californië, ‘Kings Of Leon’ uit Nashville, Tennessee, de rockende succesformatie rond de broers Caleb, Jared en Nathan Followill en hun neef Matthew Followill en rocklegende Iggy Pop, de nu 72-jarige ‘Godfather Of Punk’. Aan het einde van deze show staan ze allemaal samen op het podium om de song “Middle Of The Road” uit het ‘Pretenders’-album “Learning To Crawl” uit 1984 te brengen.

Hieronder ziet u welke songs allemaal aan bod zijn gekomen tijdens dit optreden. Dat zijn alle grote hits van ‘The Pretenders’, naast “Only Happy When It Rains” uit het debuutalbum van ‘Garbage’ uit 1995, “The Bucket” van ‘Kings Of Leon’ uit hun album “Aha Shake Heartbreak” van 2004, “Drive” van ‘Incubus’ uit hun album “Make Yourself” van 1999 en “Candy”, de hitsingle die Iggy Pop samen met Kate Pierson zong op zijn album “Brick By Brick” uit 1990. Zoals in het begin al aangegeven is deze box een ‘must have’ voor verzamelaars van ‘rarities’ en voor muziekliefhebbers die graag luisteren en kijken naar unieke registraties van liveoptredens van supergroepen zoals in dit geval ‘The Pretenders’.

(valsam)

 

 

Track Listing

1 ”The Wait”
2 “The Losing”
3 “Back On The Chain Gang”
4 “Talk Of The Town” feat. Shirley Manson
5 “Only Happy When It Rains” feat. Shirley Manson
6 “Day After Day”
7 “The Bucket” feat. ‘Kings Of Leon’
8 “Up The Neck” feat. ‘Kings Of Leon’
9 “Drive” feat. ‘Incubus’
10 “Message Of Love” feat. ‘Incubus’
11 ”Precious”
12 “Fools Must Die” feat. Iggy Pop
13 “Candy” feat. Iggy Pop
14 “Mystery Achievement”
15 ”Brass In Pocket”
16 “Middle Of The Road” feat. Iggy Pop, Shirley Manson, ‘Kings Of Leon’ & ‘Incubus’

Artiest info
Website  
 

Label: Cleopatra Records

video